SC-7000Z

Članek iz revije Svet elektronike:

Če morate vsake toliko časa odspajkati kakšen čip iz tiskanine, ste verjetno že našli način, kako to najlažje naredite. Če je takih posegov več, pa opravilo postane prava mora brez primernega orodja. In SC-7000 je primerno orodje za tiste, ki si ne morete privoščiti prave proizvodne linije za sestavljanje, spajkanje in odspajkovanje vezij na tiskaninah. Orodje je ekonomična a učinkovita rešitev za servisne in vzdrževalne delavnice ter v količinsko manjši proizvodnji. Videti je, da to orodje ponuja ravno pravo mešanico zmogljivosti za vsa opravila od odstranitve komponent tudi iz 12-plastne tiskanine do varne odstranitve SMD elementov.

Opis:

SC-7000 je ročni odspajkovalnik v obliki pištole. Vse potrebno nosi v svojem ohišju iz prevodne plastike (antistatična zaščita!) in zato ni nikakršnih dodatnih škatel s črpalko, napajalnikom in podobnim, ki bi zavzemale prostor na že tako zatrpani delovni mizi. Vgrajena membranska črpalka zagotavlja vakuum 600 mm Hg, ki zadošča za odspajkovanje elementov iz 8-plastnih tiskanin, s predgretjem spodnjega dela pa je možno odspajkovanje celo iz 12-plastnih tiskanin. Črpalka se aktivira s pritiskom stikala na mestu sprožilca, svoj maksimum pa doseže v 200 ms. Grelna konica ima na svoji sredini luknjico, skozi katero se vsrka spajka. Obstaja več vrst grelnih konic z različno obliko in različnim premerom luknjice, s čimer lahko uporabnik prilagodi svoje orodje različnim zahtevnostim tiskanine in drugim posebnostim. Standardna konica je dolga 12.5 mm in ima luknjico premera 1 mm. Konica se segreva s pomočjo keramičnega grelca moči 100 W, regulator pa poskrbi za stabilno temperaturo, nastavljivo v območju med 300 in 400°C. Filterski vložek preprečuje onesnaženje črpalke z ostanki spajke. Oblika filterskega vložka omogoča njegovo dolgo življenjsko dobo ter enostavno odstranitev zaradi čiščenja ali zamenjave. Orodje je priročno in enostavno za uporabo. Uporabnik nastavi grelno konico na mesto spoja, da segreje spajko, in ko je spajka stopljena, pritisnite na sprožilec, da jo posesa. Odstranjevanje komponent iz vezja na tak način je hitro in učinkovito.

Odstranjevanje SMD komponent:

Opcijski dodatek k orodju omogoča tudi učinkovito odstranjevanje SMD komponent. Uporabnik v ta namen s priloženim ključem zamenja grelno konico s konico za vroč zrak in vstavi čist filterski vložek. S preklopnikom na ohišju pištole črpalka spremeni delovanje iz sesanja v ustvarjanje nadtlaka. Orodje se na ta način spremeni v pihalnik vročega zraka (15 l/min), s katerim uporabnik brezkontaktno segreva prispajkane kontakte SMD komponente toliko casa, da spajke popustijo. S priloženo žico, ki jo vstavi pod komponento, le-to odstrani iz vezja. Postopek je enostaven, z nekaj prakse pa je možno odspajkati posamezne priključke SMD komponente ali pa celotno ohišje integriranega vezja. Poseben vzmetni nož je v pomoč pri odspajkovanju in odstranjevanju PLCC podnožij in vezij, kakor tudi čipov, uporov in kondenzatorjev.